NÉHÁNY HASZNOS TANÁCS GYERMEKFOTÓ KÉSZÍTÉSHEZ

 

Nincs szándékomban hivatalos "gyermekfotó tanfolyamot" indítani. Mivel azonban hosszú évek óta tartó fotózási szenvedélyem révén elég tapasztalatra tettem szert gyermekek fotózásával kapcsolatban szeretnék megosztani másokkal is néhány, általam fontosnak tartott tudnivalót.

 

Rengeteg családi jellegű fotót készítettem már, de azt hiszem túlzás nélkül kijelenthetem, hogy gyermekeket - főleg kicsiket - fotózni valami egészen egyedi kihívást jelent.

 

A gyerekek gyorsan felnőnek. A csecsemőkortól a kamaszkorig tartó időszak alatt számtalan fotót készít róluk mindenki a családban, de leginkább a szülők járnak ebben élen. Természetesen nem lehet mindenki profi fotós, így a felvételek között gyakoriak az olyanok, amelyek bizony egy kis odafigyeléssel sokkal jobbak, életszerűbbek is lehettek volna.

 

Ha elfogadnak tőlem néhány tanácsot, maguk is láthatják majd a jobb eredményt.

 

 

Meg kell szokniuk a kamera jelenlétét

 

Gyermekfotók esetében talán fokozottan igaz, hogy a legjobb felvételek akkor születnek, amikor sikerül természetes, oldott pillanatokat megörökítenünk.

 

Mi magunk, felnőttek is kicsit feszélyezve érezzük magunkat ha ránk irányítanak egy kamerát. Gyerekek esetében fokozottan ez a helyzet. tehát az első legfontosabb dolog, hogy ezt a feszültséget feloldjuk. Szoktassuk meg velük a kamera jelenlétét, egészen addig, amíg már szinte természetesnek veszik, hogy fotózzuk őket.

 


 

Fókuszáljunk a szemre!

 

Ha a kamera ezt lehetővé teszi, fókuszáljunk mindíg a gyermek szemére, az legyen a legélesebb a képen.

Így ha valaki ránéz a fotóra szinte szemkontaktusba kerül a gyerekkel, ezzel is növelve az élményt.

 

"Ereszkedjünk le" az ő szintjükre!

 

Ez az egyszerű tipp gyökeresen megváltoztatja a kép jellegét, ilyen perspektívából nem szoktuk őket látni, úgyhogy ez különleges élményt nyújthat.

Próbáljunk a kamerával a gyerek szemvonalával megegyező pozíciót felvenni. (Ez jelentheti azt, hogy le kell hajolnunk vagy éppen le kell ülnünk a padlóra, fűre,stb). A végeredmény megéri!

 

Fotózzon lehetőleg mindent, ne csak a fő eseményt!

 

Egy születésnapi ünnepség esetén például ne csak olyan fotókat készítsünk, amelyen a gyerek elfújja a gyertyát vagy felvágja a tortát.

 

Örökítsük meg a környezetet és az egyéb történéseket is.

(Ma, amikor digitális felvételeket készítünk nem vagyunk behatárolva a készíthető fotók száma tekintetében).

 

Irányítsuk a néző tekintetét a főszereplőre!

 

Ha több személy is van a képen, hogy oldjuk meg, hogy a gyerek legyen a legfontosabb figura?

Ha egy vagy két felnőtt vagy akár nagyobb gyerek is van a képben, kérjük meg őt (őket), hogy nézzenek a gyerekre méghozzá úgy, hogy lehetőleg hajoljanak le az ő szintjére vagy esetleg emeljék fel őt magukhoz.

 

Fontosak a fényviszonyok, a megvilágítás

 

A mindenkori fényviszonyok rendkívüli fontossággal bírnak a fotózás minden területén. Gyerekfotózás esetén általánosan azt mondhatjuk, hogy legjobb ha természetes fényt használunk. (A fenti kép egy sötét szobában készült közel az ablakhoz).

 

Szabadtéri felvételeknél ha nagyon erősen süt a nap, kérjük meg őket, hogy válasszanak egy árnyékosabb helyet, ahol puhább fények érik az arcot.

 

Ne féljünk megvágni a képeket!

 

Itt nem elsősorban a különböző képmanipuláló szoftverk használatára gondolok - bár természetsen az is szóba jöhet - hanem arra, hogy próbáljunk közelebb menni, próbáljunk fókuszálni ha a kamera ezt lehetővé teszi.

 

Általában a néző -ablakban megjelenő képet próbáljuk meg komponálni, próbáljuk a képet érdekessé tenni és a fontos részletekre összpontosítani.

 

Egyedi látószög

 

Egyedi látószögből készült fotók egyedi néző élményt biztosítanak.

 

Gyerekképek esetében nagyon hatásos eredményt érhetünk el felülről történő fotózással. Alvó gyerekekről készített képek esetén is ragyogóan beválik ez a perspektíva.

 

 

TOVÁBBI KÉRDÉSE VAN A TÉMÁVAL KAPCSOLATBAN? HÍVJON: 06309417889
phone
Telefon: +3630-9417889
E-mail: info@interneon.hu
Elérhetőségek
arrow
Google+
Youtube